-10% на поръчки над 299лв.

Как да изправим вдлъбнатини от градушка?


Изправянето на вдлъбнатини е предизвикателство, с което се сблъскват много собственици на автомобили след градушка. Тя може да причини различни по тежест щети по ламарината на лека кола или дори камион, които изискват специфични инструменти и методи за възстановяване.

В тази статия, въз основа на нашия практически опит и познания относно най-новите методи и инструменти за изправяне на вдлъбнатини от градушка ще ви предоставим информация за това как да се справите с тях, за да възвърнете първоначалното състояние на превозното средство.

Видове вдлъбнатини от градушка

Градушката може да засегне покрива, капака, багажника, както и вратите на колата. Размерът на ледените парчета, силата и посоката на вятъра, както и продължителността определят степента на щетите върху автомобила.

Леки вдлъбнатини

Дупките при тях обикновено са малки и плитки. Те може да бъдат отстранени с минимални усилия, с използването на основни инструменти.

Средни вдлъбнатини

Средните са по-изразени и може да се наложи използването на чукове, за да се възстанови формата на ламарината. При тях често се изискват повече време и умения за успешно извършване на процедурата.

Тежки вдлъбнатини

Тежките вдлъбнатини са най-голямото предизвикателство, тъй като са най-дълбоки и може да засегнат не само външния вид, но и структурата на превозното средство. Справянето с тях изисква професионална намеса.

Инструменти за изправяне

Различните видове вдлъбнатини изискват различни подходи, а за всеки от тях има специализирани инструменти, които улесняват процеса.

Вакуум помпа

 Вакуум помпата е един от най-популярните за третиране на леки и средни вдлъбнатини от градушка. Тя създава вакуум, който ги издърпва навън, връщайки ламарината към оригиналния ѝ вид.

Чукове за изправяне

Обратните чукове са незаменими при работата със средни и тежки вдлъбнатини. Те позволяват точното изтегляне назад на ламарината, като се използват в комбинация с пистолет за силикон, лепило и магнитни лостове.

Термо пистолет

Термо пистолетът се използва за нагряване на засегнатата област, което улеснява процесът. Той е особено ефективен при работа с тежки вдлъбнатини, които изискват повече усилия.

ПДР клещи

PDR клещите позволяват точно и контролирано изправяне на вдлъбнатини, като се избягва повреждането на боята и завършек на автомобила. Те са ефективни при ремонт на малки и средни вдлъбнатини, причинени от удари с други предмети, градушка и други леки повреди.

ПДР лостове

 PDR лостовете се предлагат в различни форми (прави,   огънати, с куки и др.) и дължини, за да се достигне до   вдлъбнатини на различни места и под различни ъгли.   Много PDR лостове са оборудвани със сменяеми   накрайници, като позволяват на техниците да приложат   прецизна сила върху вдлъбнатината отвътре на панела,   което помага за възстановяването на оригиналната   форма на метала без да се повреди боята.

Методи за изправяне

Съществуват няколко утвърдени метода, които позволяват възстановяване на автомобила до неговото оригинално състояние, от които:

  • безболезнено изправяне (PDR) – този метод, известен като Paintless Dent Repair, включва внимателно избутване и масажиране на вдлъбнатините от вътрешната страна на панела, без да се нанася щета на боята. Прилага се при достъп до засегнатите зони от обратната страна;
  • изтегляне – методът е предназначен за случаите, в които няма директен достъп, най-често при рамките на вратите. При него се използва обратен чук за издърпване към външната страна на ламарината;
  • изчукване – включва директно удряне с чук, които са доста сериозни, като се използват вътрешни опори, за да се избегне прекомерно изкривяване. При изчукването обаче може да се наруши боята на колата.

С правилния подход и подходящите инструменти, може да бъдат постигнати оптимални резултати.

Как да се предпазите от градушка?

За да избегнете щети по автомобила си в случай на градушка, може да предприемете следните мерки:

  • защитни покривала – инвестирайте в качествени защитни покривала, които предпазват колата от градушка. Те може да абсорбират удара и да предотвратят образуването на вдлъбнатини;
  • паркиране в гараж – паркирането на превозното средство в гараж е най-сигурният начин да го предпазите от щети при градушка;
  • застраховка – застраховката срещу природни бедствия може да ви осигури финансова защита в случай на сериозни щети от природни бедствия.

С правилния подход, не само ще възвърнете естетическия вид на вашия автомобил, но и ще запазите неговата стойност. Разгледайте предложенията в нашия онлайн магазин maxsale.bg, където ще намерите цялостни решения за поправяне на подобен тип щети.

Назад към всички статии
+359 876 660 680